fredag 29 augusti 2014

Inför vecka 36

Hej på er alla!

Nu har första riktiga skolveckan gått.

Vi har målat självporträtt med oljepastellkritor och akvarell. Vi har lekt olika lekar tillsammans för att få ihop gruppen och lära känna varandra. Detta har vi även gjort tillsammans med klass 3b.

I tisdags var vi ute i skogen. Vilken fantastisk dag! Vi plockade massor av svamp som vi dagen efter gjorde svampmackor av.

I onsdags hade vi klassråd. Under mötet lottade vi ut, av de som var intresserade, elevrådsrepresentanter för klassen. Det blev Neea och Elvis som kommer att föra klassens talan på elevråden på skolan. Klassen bestämde att de ville ha ett system för att att få ha klassfest. Det röstades fram att de ville ha ett hjärt-system. (Återkommer mer om det.) Det röstades också fram att klassen ska ha ansvarsbarn som ansvarar för klassrumsmiljön (sudda tavlan, dammsuga mattan, komposten, dela ut papper, rätt sak på rätt plats osv.)

Eleverna hade sin första slöjdlektion i torsdags. De flesta var supernöjda med det. Några var lite besvikna över att inte själv få välja vad man ville göra. Vi pratade mycket om vad man behöver lära sig/kunna innan det är dags att slöjda fritt. Medans halva klassen hade slöjd så jobbade den andra halvan med att dela upp olika tal. För vissa vad det självklart att dela upp tal medans andra hade svårt för det. Om man är säker på hur man kan dela upp olika tal på olika sätt är det lättare att hitta och använda olika strategier vid huvudräkning.

Vi delade te.x. upp talet 24 (med bönor)

24
 
2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2               10+10+4
6+6+6+6                                                  5+5+5+5+4
12+12                                                      7+7+7+3
8+8+8                                                       1+2+3+4+5+6+3
 
Man kan dela upp tal i lika delar eller olika delar. Nästa vecka kommer vi komma in på att bygga tal med tvåor och fyror (multiplikation med 2 och 4, dubbelt och dubbelt igen)


Idag hade klassen även musik i musiksalen med musikläraren Rickard Mörtsell.

Idag fredag hade jag ett allvarligt samtal med eleverna om deras språkbruk och vad som händer hos en klasskamrat som får höra dumma saker. Jag läste en kort berättelse om en pojke som alltid var arg som fick spikar av sin pappa. Fråga gärna barnen om de kan återberätta den.
Vi på skolan har nolltolerans mot kränkande handlingar.

  • Nästa vecka kommer eleverna att börja blogga. Jag väljer två varje vecka som ansvara för klassbloggen.
  • På tisdag är det föräldramöte. (Se tidigare inlägg) Hoppas verkligen att du/ni kan komma kl 18.
  • Klassen har idrott på tisdagar med Linus.
  • Under sommaren var målarna här och målade om i trattarna. Målarna tog alla saker i tratten,på platserna och la i säckar. De finns nu utanför Alba. Ta en titt där om ni saknar någonting. Om ett tag skänker vi alla kläder.
Hoppas ni får en bra helg!

Mvh Linda Olsson

(fotografier kommer....alla har inte lämnat in fotolappen ännu)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar